Szervezetbiztonság

Minden szervezet esetében – legyen ez egy kétszemélyes mérnöki iroda vagy többszáz főt foglalkoztató jogi személy – a védendő vagyon meghatározása a biztonság kialakításának folyamatának első lépése.

Nem mindegy, hogy információk, adatok védelme, tárgyak, személyek őrzése vagy ezek együttesen jelentik a szervezet biztonság kialakításának a célját, ugyanis más-más erőforrásokkal, szabályozással, védelmi rendszerekkel szükséges számolni.

A veszélyforrást jelentő körülmények, események, tényezők feltárása során nem csak személyhez köthető szándékos, vagy gondatlan magatartás okozta fenyegetettséget kell érteni, hanem természeti jellegű, szolgáltatáskimaradásból eredő, ipari jellegű olyan eseményeket, amelyek a szervezet működését negatívan befolyásolják, vagy lehetetlenné teszik.

Ennek megfelelően biztonság a szervezetek azon állapota, mely a rendeltetésszerű működésüket veszélyeztető tényezők és az azokkal szemben alkalmazott erőforrások együtthatása határoz meg, a szervezetek által kitűzött alapvető célok lényeges eszköze egyben feltétele.